Događaji

Ponovo radi Narodni muzej!

Sinoć je nakon punih 15 godina od povlačenja stalne postavke ponovo počela da radi centralna zgrada Narodnog muzeja u Beogradu. Program za posetoce na Trgu Republike počeo je u  21h multimedijalnim programom koji se odvijao putem projekcije na fasadi zdanja. On je bio kolažnog tipa sa vizuelnim efektima, reprezentativnim umetničkim delima iz kolekcija Muzeja i snimkom baletske tačke baletana Sergeja Polunjina uz muziku kompozitorke Isidore Žebeljan.

Multimedijalni spektakl na fasadi Narodnog muzeja, foto: Milorad Stokin (kliknuti za veći prikaz)

Najupečatljiviji deo ovog programa bilo je izvođnje himne „Bože pravde“ od strane dečjeg hora „Kolibri“ tokom kojeg se preko čitave površine fasade zdanja razvila zastava Republike Srbije, što je bio jedini „živi“ nastup ispred zgrade.

Nastup hora „Kolibri“ foto: Milorad Stokin

Gužva ispred ulaza u Vasinoj ulici

Iako je igra svetla na fasadi zdanja zaista imala sve odlike vizuelnog spektakla,  posetioci nisumogli potpuno da uživaju u njemu jer je prilaz Muzeju bio je oivičen ogradom u jednom širem rasponu, iza te ograde poređana su vozila medija, kao i visoke platforme za ozvučenje, tako da se čitav prizor nije mogao sagledati u potpunosti. Delovalo je da je čitav program napravljen za gledaoce televizijskog prenosa, a ne za one koji su došli na Trg Republike sprecijalno zbog toga.  Organizacije je pomalo zatajila i kada je nastupio trenutak da publika uđe u zdanje jer je početak ulaska kasnio i bio potpuno neorganizovan, što se može videti na priloženoj fotografiji.

Članovi Kluba saradnika Narodnog muzeja

Iz tih razloga mnogo ljudi je odustalo od daljeg čekanja. Oni koji su bili uporni samim ulaskom u zgradu zaboravili su na sve ove poteškoće. Narodni muzej u Beogradu blista punim sjajem u punom dostojanstvu najvećeg čuvara nacionalne baštine! Zbirke su podeljene u tri nivoa: u prizemlju se nalazi praistorijska i antička umetnost, na prvom spratu srednjovekovna i dela srpskog slikarstva 18. i 19. veka, a na drugom jugoslovenska umetnost do prve polovine 20. veka i dela stranih umetnika od renesanse od modernog doba. Organizacija unutar zdanja bila je veoma solidna zahvaljujući ljubaznim i veoma dobro obaveštenim članovima Kluba saradnika Narodnog muzeja koji tokom čitave noći dežurali i bili na raspolaganju svim posetiocima. Sve do nedelje 1. jula, svi zainteresovani će moći besplatno da posete Muzej, kao i da pogledaju multimedijalni program na fasadi zdanja.

Narodni muzej radio je tokom cele noći, foto: Milorad Stokin