Reč autora

 

Poštovani publikume,

kultura, umetnost i kultura sećanja su osnovne vrednosti na kojima su zasnovane sve aktivnosti Fragmenata prošlosti.  Ali, šta Fragmenti prošlosti zapravo pokušavaju da kažu i učine? Uneti umetnost i kulturu u svakodnevicu primarni je cilj i Fragmenata prošlosti. Ovaj cilj postao je i više nego moguć u vreme kada veliki deo naših života čini bavljenje na internetu. Umesto da se samo zabavimo, sada možemo i da naučimo, ali i da se oplemenimo, inspirišemo, sagledamo život iz jednog sasvim drugačijeg ugla. Umetnost to svakako može. Jezik umetnosti obraća se svima i svi mogu da ga shvate jer je on usađen duboko u duhovno biće svakog čoveka.

Fragmenti prošlosti su danas postali svojevrsni nosilac vrednosti. Integritet ovog svojevrsnog virtuelnog muzeja i enciklopedije stvaran je strpljivo, postepeno, beskompromisno i nasuprot svim onim receptima koji u današnjem svetu važe kao siguran put ka uspehu. Fragmenti prošlosti šalju jasnu poruku o značaju kulture i umetnosti u savremenom svetu, ali su i dokaz da se može dopreti do velikog broja ljudi bez primene komercijalnosti, populizma ili bilo kog oblika tendencije da se putem takvih sadržaja dodvori širem auditorijumu radi većeg broja pratilaca. Ovo su razlozi zbog čega su Fragmenti prošlosti zadobili i vaše poverenje i zbog čega su na dobrom putu da postanu ozbiljan kulturni brend naših prostora.

Društvene mreže su u našoj zemlji još uvek potcenjen resurs kada se radi o ozbiljnijim temama, ali iskustvo Fragmenata prošlosti dokazuje kako se one mogu iskoristiti za opšte dobro i afirmisanje potvrđenih vrednosti, koje, nažalost u današnje vreme sve manje imaju prostora u medijima. Fragmenti prošlosti su jedan od primera dobre prakse kako se od jedne internet zamisli stvara kulturni brend, koji je postao sinonim za  kulturu, umetnost i njenu svrhu u svakodnevnom životu; onu zbog koje je i nastala: da olakšava i osvetljava čovekov put kroz neizvesni tok života.

Milorad Stokin, autor i urednik Fragmenata prošlosti