Događaji

Tribina „Dva kraja dinastije Obrenović“

U utorak 12. juna u okviru tribinskog programa „Više od razgovora“ Galerije 73 na Banovom brdu održana je tribina „Dva kraja dinastije Obrenović“. Tribina je održana povodom 150 godina od atentata na kneza Mihaila Obrenovića i 115 godina od atentata na kralja Aleksandra i kraljicu Dragu, koja su se dogodila na isti datum sa razlikom od 35 godina (29. maja / 11. juna 1868/1903. godine).  Moderatorka tribine je bila  novinarka Jasmina Jončić, a predavač Milorad Stokin, autor i urednik portala „Fragmenti kulture“ i Fejsbuk stranice „Fragmenti prošlosti“. Predavanje nije imalo za nameru da nosi istoričarski ton, da daje vrednosne sudove, niti da glorifikuje dinastiju Obrenović već da u duhu kulture sećanja pomene žrtve i aktere ovih sudbonosnih događaja srpske istorije.

Milorad Stokin i Jasmina Jončić

Na samom početku izlaganja predavač je izneo motive na kojima ono počiva i pojasnio ideju naziva tribine:

 

„Dinastija Obrenović je imala dva kobna 29. maja. Jedan se dogodio 1868. godine kada je u šumi Košutnjaka ubijen i brutalno iskasapljen knez Mihailo. Drugi 29. maj dogodio se tačno 35 godina kasnije kada su u svojoj spavaćoj sobi takođe ubijeni i brutalno iskasapljeni poslednji kraljevski par dinastije Obrenović – kralj Aleksandar i kraljica Draga. Slučaj je hteo da se oba regicida odigraju istog datuma i da budu kobni po dinastiju Obrenović jer je prvim ugašena linija kneza Miloša, a drugim linija njegovog brata Jevrema, makar kada je reč o zvaničnim muškim naslednicima. Ove godine navršava se tačno vek i po od prvog, i 115 godina od drugog atetnata, te je to bila sjajna prilika da se okupimo ovim povodom i da u duhu kulture sećanja pomenemo žrtve i aktere ovih sudbonosnih događaja naše nacionalne istorije.“

Nakon uvoda predavač je prisutni publikum upoznao sa osnovnim biografskim podacima žrtava, a zatim i sa tokom atentata, kao i sa njihovim uzrocima i posledicama. U duhu stranice „Fragmenti prošlosti“ predavanje je  bogato ilustrovano retkim fotografijama, ali i manje poznatim detaljima iz života vladara. Nakon izlaganja publika je iznela svoja zapažanja, tako da je pored pitanja predavaču sama izrekla svoje vrednosne sudove o ovim dramatičnim segmentima prošlosti srpske države, što je i bio glavni cilj ove tribine. Tribina „Dva kraja dinastije Obrenović“ završena je pesmom „Što se bore misli moje“ koju je izveo predavač, što je publika okarakterisala kao pravi način da se čitava tema zaokruži.

Bitno je napomenuti da je tribina „Dva kraja dinastije Obrenović“ redak primer obeležavanje godišnjica ova dva regicida. Nažalost, država Srbija je propustila da obeleži veliku godišnjicu veka i po od smrti kneza Mihaila koji je poginuo kao njen vladar.  Pored tribine „Dva kraja dinastije Obrenović“ vredan doprinos sećanju na kneza Mihaila Obrenovića bilo je program „Beograd – Mihailov grad“ održan istog dana u Konaku kneginje Ljubice u organizaciji Zadužbine „Dositej Obradović“. Tribina „Dva kraja dinastije Obrenović“ pored toga što je prilog kulturi sećanja na državotvornu srpsku dinastiju bila je prilika i da se poštovaoci „Fragmenata prošlosti“ po prvi put sa druže sa ovom stranicom van interneta. Popunjenost prostora Galerije 73 do poslednjeg mesta kao i izrazito pozitivne reakcije ulivaju nadu da je publika željna ovakvih sadržaja i da će „Fragmenti prošlosti“ nastaviti u budućnosti da priređuju slična okupljanja.